Direct naar:
Geschiedenis
Praktische informatie
Bereikbaarheid
Denk je aan Londen, dan denk je aan die iconische brug over de rivier de Theems met zijn twee zo herkenbare torens die ver boven het water uitrijzen. De Tower Bridge! Als je de Britse hoofdstad bezoekt, dan mag je deze trekpleister zeker niet overslaan. Een bezoek aan de brug leert je meer over de historie en je hebt de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen om te zien hoe de brug wordt bediend. Sinds 2014 heeft de brug bovendien een glazen vloer, waardoor je vanaf ruim 40 meter hoogte naar beneden kijkt en zo de rivier en het passerende verkeer onder je voorbij ziet gaan. En zo hoog boven het water heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over de Theems en hartje Londen!
De historie van de brug
Toen in de tweede helft van de 19e eeuw de handelsactiviteiten aan de oostkant van Londen toenamen, moest er een extra oeververbinding komen, naast de al bestaande London Bridge. Vanwege de scheepvaart kon dit echter geen traditionele brug zijn maar moest het een brug worden die open kon. Daarom werd gekozen voor een zogenoemde basculebrug tussen de twee torens. De Tower Bridge is ontworpen door de architect Horace Jones, die de voltooiing ervan zelf overigens niet meer meemaakte, want hij overleed kort na de start van de bouw in 1887 en de brug werd pas in 1894 voltooid. Het bouwen van de brug kostte destijds ruim 1 miljoen Britse pond, maar zou omgerekend naar de maatstaven van vandaag de dag zo’n 100 miljoen pond hebben gekost. De brug, tegenwoordig een drukke verkeersader, is van oever tot oever 244 meter lang. Twee hangbruggen verbinden de oevers met het centrale deel met de torens, die weer verbonden zijn met twee loopbruggen.
Praktische informatie
Oorspronkelijk werd de brug geopend door middel van een hydraulisch systeem dat werd aangedreven door stoommachines maar dit systeem is inmiddels vervangen door elektromotoren. De stoommachines zijn nog te bewonderen in het Bridge Museum dat in de oude machinekamer gevestigd is aan de zuidkant van de brug. Houdt er wel rekening mee dat qua openingstijden een zomer- of winterschema wordt aangehouden. Tussen april en september is de brug te bezoeken tussen 10:00 en 17:30 uur en in de periode oktober tot en met maart tussen 09:30 en 17:00 uur. De entreeprijzen variëren maar reken gemiddeld voor een volwassene op een prijs van rond de €11,- en voor een kind tot 15 jaar op €5,-. Koop je tickets online, dan ben je meestal wat goedkoper uit. Wil je zien hoe de brug wordt bediend? Op towerbridge.org.uk kun je van tevoren checken op welke tijden de brug dagelijks wordt opgehaald.
Bezoek ook de Tower of London!
Als je de brug hebt bezocht, steek dan gelijk over naar de Tower of Londen, waar de brug zijn naam aan ontleent. In dit eeuwenoude gebouwencomplex met een rijke historie kun je tegenwoordig de kroonjuwelen en het wapenarsenaal van de Britse koninklijke familie bewonderen. Sinds 1988 staat de Tower of Londen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Door de eeuwen heen deed het gebouw onder meer dienst als koninklijk paleis, fort, staatsgevangenis en executieplaats. Onder andere Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII, werd hier onthoofd. Tegenwoordig wordt de Tower bestuurd door de ‘Constable of The Tower’, meestal een hoge militair. Een opvallende trekpleister zijn de raven die rondvliegen. Volgens een oude legende is Engeland gevrijwaard van invallen van buitenaf, zolang er raven worden gehouden in de Tower. Alle 9 raven zijn te herkennen aan hun eigen kleur ring.
Bereikbaarheid
Het museum is te bereiken via de metro bij station Tower Hill of London bridge. De bussen 15, 42, 78,100, RV1 rijden ook langs het museum.