Victoria en Albert Museum

Het Victoria Albert Museum is het belangrijkste museum ter wereld voor toegepaste kunst (ook wel kunstnijverheid genoemd). In 1852 startte het museum onder de naam South Kensington Museum met een kleine collectie. Deze is intussen uitgegroeid tot wel vier en een half miljoen stukken. Jaarlijks bezoeken ongeveer drie en een half miljoen mensen het Victoria Albert Museum, meestal kortweg V en A genoemd.

Het Victoriaanse gebouw heeft in de 150 jaar dat het bestaat verschillende uitbreidingen ondergaan en bevat nu een oppervlakte van wel vijf hectare. Hier zijn de meest uitgebreide collecties ter wereld te vinden op het gebied van onder andere keramiek, glaswerk, kleding, juwelen, meubels, beeldhouwwerk, tekeningen, fotografie en boekdrukkunst. De voorwerpen die getoond worden omspannen een tijd van wel 5000 jaar; van de Oude Grieken tot het heden.

Geschiedenis van het V en A

De oprichter van het V en A was Henry Cole, een van de organisatoren van de Wereldtentoonstelling van 1851 in Londen. Het museum was eigenlijk een soort uitloper van deze tentoonstelling en stelde in het begin ook veel technische uitvindingen ten toon. Albert, de echtgenoot van Koningin Victoria, werkte mee aan het opstellen van de missie van het museum: het verband laten zien tussen kunst en toegepaste kunst.

Het V en A kon – heel bijzonder voor die tijd- vanaf 1857 ook ’s avonds bezocht worden omdat er gebruik gemaakt werd van elektrisch licht. In 1899 werd het museum omgedoopt tot het Victoria en Albert Museum. Dat jaar werd ook aan de eerste uitbouw begonnen. De eerste steen van dit bijgebouw (The Aston Webb building)werd gelegd door Koningin Victoria zelf die toen nog leefde. Leuk weetje: Het was de allerlaatste keer dat ze zich in het openbaar vertoonde.

Belangrijkste stukken uit de collectie

Je kunt wel een hele dag uittrekken om dit gigantische museum te bezoeken. En dan nog heb je vast niet alles gezien. Een aantal stukken uit de collectie moet je echt bekijken tijdens je bezoek. Een daarvan is het beeld dat de Tijger van Tipu wordt genoemd. Dit was eigenlijk een levensgroot stuk speelgoed dat gemaakt was voor de Sultan van Tipu (een deel van India). Het is gemaakt van hout en stelt een tijger voor die een Engelse soldaat voorstelt. De binnenkant is mechanisch; je hoort de tijger grommen en de soldaat schreeuwen. Behoorlijk bijzonder als je bedenkt dat dit beeld uit 1795 is!

Een andere publiekslieveling zijn de ‘Cast Courts’, een verzameling met replica’s van beroemde beelden. Je kunt je voorstellen dat de meeste mensen aan het einde van de negentiende eeuw niet af konden reizen naar andere landen om daar de monumenten te bekijken. Als oplossing werd bedacht om gipsen afgietsels te maken. Zo vind je in het V&A onder andere een afgietsel van de Zuil van Trajanus uit Rome, de Portico de la Gloria uit Santiago de Compostella en zelfs een replica van de beroemde David van Michelangelo.

Eigenlijk is het te veel en te divers om op te noemen wat er allemaal aan hoogtepunten in het museum te vinden is; denk aan een schitterende Turkse open haard met blauwe tegels uit 1730, notitieboekjes van Leonardo da Vinci, 2000 jaar oude Chinese beelden, tekeningen van Rembrand, een schrijfdoos van Hendrik de 8ste en een viool van Stradivarius.

Praktische informatie

Het museum is dagelijks geopend van 10 uur tot 17.45 uur en op vrijdagen van 10 uur tot 22 uur.  Het museum is gratis te bezoeken. Vanaf metrostation South Kensington loopt een tunnel direct naar een ondergrondse ingang van het museum. Elke zondag wordt er in het restaurant (het oudste museumrestaurant ter wereld) een brunch georganiseerd met jazz muziek.

Scroll naar boven